Ben jij al klaar voor je functioneringsgesprek?

In het functioneringsgesprek wordt het functioneren van de medewerker besproken, maar ook dat van de leidinggevende. Welke punten gaan goed en welke punten kunnen nog beter? Waar wil je heen?

Hoe bereid jij je voor op het functioneringsgesprek? Bereid je het überhaupt wel voor? Besef dat het voor het bedrijf fijn is als jij het naar je zin hebt. Je bent dan gemotiveerd, straalt dit uit en maakt minder fouten. Daar profiteert een bedrijf van; klanten zijn meer tevreden en het heeft een positieve invloed binnen het team.

 

Kijk eens voor je volgende functioneringsgesprek welke onderdelen van je werk jouw energie geven. Bij welke werkzaamheden stroop jij met een glimlach je mouwen op om de klus aan te pakken? En wanneer rol je de mouwen weer af? En zijn er ook taken die jij nu niet doet, maar die jij eigenlijk ook wel zou willen doen? Meer leuk werk naar je toetrekken in ruil voor de minder leuke taken (die je collega misschien wel heel leuk vindt om te doen), maakt van jou een blije en energieke collega/medewerker.

Is het lastig om te bedenken welke bezigheden energie geven en welke niet? Een kerntalentenanalyse is hier een uitstekend instrument voor! Het geeft je een mooi inzicht in welke taken je leuk vindt en welke jij liever overlaat aan een collega. Mooi onderwerp voor tijdens het functioneringsgesprek en voor je leidinggevende heel fijn om te weten hoe hij/zij het beste uit jou kan halen.

Goed om te weten: een kerntalentenanalyse kan vaak met een persoonlijk budget vergoed worden. Geen persoonlijk budget (meer over)? Vraag eens bij je leidinggevende naar de mogelijkheden. Veel werkgevers hechten waarde aan de persoonlijke ontwikkeling, welzijn en tevredenheid van hun (vertrekkende) medewerkers.

Goed voorbereid het functioneringsgesprek ingaan? Neem voor vragen vrijblijvend contact op: laura@talenttotzijnrecht.nl/0633944630.

 
 

Sporten, sporten, sporten....

Sporten is goed voor ons. He he…dat horen we al zo vaak.

– je krijgt er energie van;
– je lijf wordt fitter (en mooier);
– en hierdoor ga je je mentaal ook beter voelen.

Toch blijft het voor veel mensen lastig om (regelmatig) te sporten. Als ik ze dan aan de hand van hun kerntalentenanalyse uitleg hoeveel beweging zij persoonlijk nodig hebben om zich goed te voelen, dan hebben ze een inzicht met onderbouwing voor de hoeveelheid beweging die ze elke week/dag nodig hebben en dan gaan ze!

De ene persoon heeft van nature meer fysieke actie nodig dan de ander, maar als jij wel zo’n persoon bent die van nature (zeer) veel beweging nodig heeft, dan is het voor jouw geluksgevoel heel belangrijk dat je toch echt je sportschoenen aantrekt!

Daarbij kan ik je ook nog vertellen welke vorm van sporten jij leuk vindt.

Weten waar jij persoonlijk energie van krijgt!

Met Pensioen gaan...

Gabriele besloot haar pensioen een positieve invulling te willen geven en koos voor een kerntalentenenanalyse om meer inzicht in zichzelf te krijgen en ook in wat haar energie zal geven tijdens deze nieuwe fase in haar leven.

Ik ben hierdoor een blijer mens geworden met meer oog voor mijn nieuwe toekomst als gepensioneerde en dat ik hierdoor meer inzicht heb in wat ik nog als werk of hobby kan gaan doen.

Ben je op zoek naar een nieuwe baan?

Waar let je dan op? Kijk je naar waar je goed in bent? Salaris? Vrijheid?

Sta vooral ook stil bij wat je plezierig vindt om te doen. Daar krijg je energie van. En daarin kun je ook gaan uitblinken.

Bij het bedenken waar we energie van krijgen trappen we nog weleens in de valkuil om taken te verzinnen waarvan we denken er energie van te krijgen, terwijl we er diep van binnen niet blij van worden. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je er heel goed in bent of doordat je jezelf (of je omgeving) dit hebt wijsgemaakt. Ook kan het zijn dat een ander sterk kerntalent van jou je helpt bij deze ene taak. Hierdoor merk je niet dat je ook nog op een ander (klein) kerntalent moet inzetten, waarbij toch een energielek ontstaat.

Een kerntalentenanalyse trapt niet in deze valkuilen omdat het zich op de meest pure periode van je leven richt, namelijk toen je nog kind was. Hierdoor krijg je in korte tijd duidelijk zicht op de bezigheden waarvan jij energie krijgt. En ook de taken die juist energie kosten worden op tafel gelegd, ook al ben je er misschien wel heel goed in.

Als je weet hoe jouw kerntalentenconstellatie eruit ziet, dan kan je bij elke vacature nagaan of je genoeg van je sterke kerntalenten kunt uitleven en of je niet teveel een beroep moet doen op je kleine kerntalenten. Handig voor als je op het punt staat om van baan te switchen!

Kerntalentenanalyse bij meerlingen

” Ze zeiden altijd dat mijn tweelingzusje spontaner was. Zo haalden ze ons uit elkaar. Daardoor begon ik te denken dat ik het niet was, dat ik niet sociaal was…..dat heb ik eigenlijk altijd gedacht.” 

Onderdeel van een meerling zijn kan vele leuke kanten hebben. Opgroeien en leven in een meerlingrelatie kent prachtige momenten, maar kan ook complex zijn. Iedereen kan te maken krijgen met de behoefte om de eigen identiteit te (her)ontdekken. Bij meerlingen kennen deze vraagstukken extra uitdagingen door de meerlingrelatie. Wie ben ik, wie is mijn broer/zus en wie zijn wij samen?

Graag het informatieblad ontvangen? Laat het me weten.

Chantal & Jolene

Wij zijn een eeneiige tweeling en al heel wat jaren aan het werk. We hebben allebei onze eigen banen gehad, maar we hebben ook een keer samen dezelfde functie bekleed binnen een organisatie. Hoe leuk is dat, samenwerken met de leukste collega die je je maar kunt wensen!

Ondank dat wij tweeling zijn, zijn wij wel allebei onze eigen individu. We hebben ieder onze eigen sterke en zwakke eigenschappen. Op bepaalde vlakken versterken wij elkaar. We waren beiden toe aan een nieuwe uitdaging. 

Hoe fijn is het dan om te weten waar je energie van krijgt en wat eigenlijk energie kost. Hierdoor kun je een vacature veel beter ‘lezen’ en weten of het passend voor je is. Dankzij Laura haar analyse hebben we gericht gezocht naar een nieuwe functie die veel beter bij ons past, een functie die energie oplevert in plaats van energie kost!

Het is zeker een aanrader om een kerntalentenanalyse te laten uitvoeren als je zoekende bent in wat je wilt en in wie je nou eigenlijk bent. Naast dat Laura weet waar ze het over heeft, is ze ook nog eens een hele vrolijke vrouw die je energie geeft als je er bent.

Zo bleek dat we bepaalde competenties goed beheersen, maar dat de kerntalenten die daarover gaan niet sterk uit de analyse kwamen. Deze eigenschappen hebben we dus zelf goed ontwikkeld, maar geven van nature geen energie. Dit is een eyeopener geweest; eigenschappen/taken die je van nature geen energie geven kun je toch goed ontwikkelen. Je voert het wel uit, maar het is dus een energielek. 

Om tot deze analyse te komen zijn we beiden individueel in gesprek gegaan met Laura en hebben zelf de bijhorende vragenlijst ingevuld. Laura heeft ons afzonderlijk geanalyseerd. Naderhand kon ze ons ook een vergelijking laten zien tussen ons.

Kerntalentenanalyse bij een eeneiige tweeling

Alles is achteraf zo herkenbaar, alsof je een handleiding van jezelf krijgt. Er wordt ineens heel veel duidelijk. Waarom hou je wel van het een en niet van het ander. Waarom zuigt het een je helemaal leeg en geeft het ander je juist zoveel energie, en welke dingen zijn dat dan specifiek voor jou.

Wat zijn je persoonlijke talenten die je al van kinds af aan bij je draagt, en hoe kan je deze in het nu inzetten, op onder andere werkgebied, waardoor je energie krijgt van je werk in plaats van dat het je leegzuigt.

Of in je privé, waarom irriteer je je zo vreselijk aan het een en vind je het ander juist fijn.
 
Leuk te herkennen dat in mijn zoektocht naar een andere werkplek mijn huidige plek mij juist zo goed past en mij gelukkig maakt, omdat nu blijkt dat dit mijn eigen kerntalenten gewoon heel erg aanspreekt.
Het is gek genoeg hetzelfde werk als mijn tweelingzus al jaren zo graag doet, dit zijn dan ook de dingen die wij samen in ons privéleven ook zo graag samendoen.
 
Mijn zusje en ik hebben ondanks dat wij tweeling zijn zo veel overeenkomsten maar zijn toch ieder een eigen individu met her en der toch wat hele kleine verschillen.
Je wordt als tweeling vaak als een gezien maar bezit toch ieder je eigen unieke kerntalentenprofiel.
 
Sinds de evaluatie van onze kerntalentenanalyse zien mijn zusje en ik onze kerntalenten (hoe wij zijn) in hele leuke voorbeelden terugkomen.
Wij herkennen deze dingen nu gelijk omdat wij nu onze eigen handleiding en die van elkaar kennen. We weten waarom we zo doen en weten dat dat dus gewoon bij ons hoort. Heel grappig en handig om te weten.